Spiegel van het Bos

SpiegelBos

Op mijn wandeling kwam ik vaak in De Beek, een landgoed in de gemeente Naarden. Het is een diep liggende beek vol met bladeren en takken. In het verleden is deze beek uitgegraven voor verkoop van zand om zodoende het landgoed te verfraaien. Het geheel is begroeid met verschillende boomsoorten en struiken. Verleden jaar had ik wat foto’s gemaakt. Wat me het meest trof, was de weerspiegeling in het water van de bomen en struiken welke daar stonden. Als je de waterkantlijn in het midden van de foto houdt, dan kun je hem omdraaien. Maar hoe bijzonder dat nu was, was op de display van het fototoestel niet goed te zien. Thuis op de computer kreeg ik de details te zien. En die waren immens. Sowieso is de kleur anders, de reflectie op het water is daar de oorzaak van. De Noordzee en de Middellandse zee zijn ook anders van kleur. De filtering van de bladeren door de zon is anders. Is de lucht blauw, in de morgen, in de avond? Zijn er witte, grijze wolken? Met te veel wind is er geen reflectie, maar met weinig wind kun je kleine bewegingen van het water zien en daardoor een verandering van het spiegelbeeld. Wat drijft er op het water, sowieso de bladeren, de herfstbladeren en het kroos, de pollen en zaden uit de bomen en struiken. Maar dode takken behoren ook toe tot de natuur en liggen op of onder het water.

Wat de foto’s ook bijzonder maakten was het contrast in dit stukje natuur. Delen welke onder het dikke bladerdek totaal niet belicht werden tot de plekken waar het zonlicht met zijn volle kracht scheen.  De beek draait in een vierkant door het landschap zodat het licht en de zon van alle kanten het bos en de beek verlicht. In de ochtend of tegen de avond is het weer geheel anders.

Maar water en de weerspiegeling is er overal. In het Gooi heb je de landgoederen van s’ Graveland, zoals Hilverbeek, Schaepenburg, Spanderswoud. Maar ook in het Gooi; Corversbos, Laegieskamp, Landgoed Bantam. Al deze plekjes werden en worden nog steeds door mij bezocht.

Het belangrijkste van deze foto’s is dat ik de natuur laat bepalen wat de vorm, de kleur, het contrast en de compositie is. De uitsnede van de foto bepaalde ik door mijn toestel te plaatsen waar ik dacht dat het bijzonder moest zijn. Thuis met Photoshop bepaalde ik de uiteindelijke uitsnede en grootte. Met een kleine correctie werd het contrast en helderheid bijgewerkt. Kleuren blijven zoals ze waren, natuurlijk. De enige laag die ik plaatste was degene met mijn naam erin.

Het was en is nog steeds een groot plezier om deze foto’s te maken, te bewerken en op de website te zetten, hopelijk geniet u er veel van net zoals ik.