Mijn eerste foto’s

Mijn eerste foto’s maakte ik z’n 50 jaar geleden. De kleur gewoon alles tussen zwart en wit. Alles wat met de natuur en techniek te maken had probeerde ik op de foto te zetten. Een notitieboekje mee om op te schrijven met wat voor instellingen je de foto had gemaakt. Maar een filmrolletje was, voor een 16-jarige, niet goedkoop. Dus na enige tijd was het rolletje vol en kon je na enige tijd later je foto’s beoordelen. Waar waren de notities gebleven? Foto’s gemaakt terwijl er geen filmrolletje in zat, of waar het filmrolletje kapot was gegaan en je 6 foto’s over elkaar had. Je kocht een klein voorset lensje om macrofoto’s te maken. De kelderkast in om je eigen foto’s  te ontwikkelen. Mijn eerste reflexcamera kwam er in 1984 en was een Praktica met een Tokina zoomlens. Daarbij kwamen natuurlijk de tussenringen. Maar allemaal met de 24 of 36 foto’s per rolletje, gelukkig wel al in kleur. In 2000 was het tijd voor mijn eerste digitale camera, een Minolta Dimage 5. Direct je foto te beoordelen en de grote hoeveelheid die je kon opnemen waren een grote stap vooruit.

Op vakantie was de camera altijd aanwezig maar ook met het wandelen en fietsen ging die mee. Onderweg was er genoeg om op de foto te zetten. Bruggen, gebouwen, oude huizen enz. Daar kon je weer een serie van maken. Ook tijdens een seizoen waren er voorkeuren. In de herfst waren dat de herfst- kleuren en de paddenstoelen. In de winter de sneeuw. Maar je gezin, kennissen waren uitgesproken mooie onderwerpen om op de foto te zetten.

Altijd op zoek naar net iets anders, met het tekenen en schilderen was ik op zoek naar andere onderwerpen, kleuren, composities. Dat vond ik voor de fotografie in het Bos. De eerste serie van bijzonderheden welke in het Bos aanwezig zijn en door (bijna) niemand gezien worden.